Ciasto według tego przepisu jest smaczne też na drugi dzień - trzeba tylko lekko podgrzać cebularze w piekarniku lub nawet w mikrofalówce.
Przepis pochodzi z "Domowe ciasta i ciasteczka" I.Dąbrowy i K.Ośmyckiej, a ja zaczerpnęłam go z bloga Smaczna Pyza.
Składniki:
400 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1 jajko
3/4 szkl. mleka
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki cukru
Farsz:
4 duże cebule
mak
sól, pieprz
ewentualnie ser żółty
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozrobić z cukrem, 1 łyżką mąki i połową mleka. Gdy drożdże zaczną się pienić - dodać je do mąki. Do tego jajko, olej i resztę mleka. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką. odstawić na półtorej godziny do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować farsz: cebulę pokroić w kostkę lub w plastry, udusić na oleju. Wymieszać z makiem, doprawić do smaku.
Ciasto rozwałkować niezbyt cienko, wykrawać kółka - powinno wyjść ok. 12 szt. Na środku denkiem szklanki zrobić wgłębienie, nałożyć do niego farsz, można posypać serem żółtym.
Piec w temp. 190 st. C (góra/dół, w połowie czasu przełączam na samą górę) przez ok. 25 minut.
wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne! Niedawno robiłam po raz pierwszy i bardzo mi zasmakowały :)
OdpowiedzUsuń