Makaron wstążki - tagliatelle z błyskawicznym sosem orzechowym i parmezanem. Niemal bez gotowania, prawie bez zmywania, a jaki efekt - czyli idealny sobotni obiad.
Przepis A., M. Kręglickich z programu "Para w kuchni".
Składniki:
opakowanie makaronu wstążki
100 g łuskanych orzechów włoskich
1/3 szkl. oliwy z oliwek
1/2 szkl. tłustej, słodkiej śmietanki
2-3 łyżki tartego parmezanu
pęczek natki
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Orzechy zmiksować w malakserze z czosnkiem i parmezanem. Dodać oliwę i śmietankę, jeszcze raz zmiksować. Posolić, popieprzyć. Jeżeli sos jest za gęsty - dodać wody z gotowania makaronu.
Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Przełożyć z powrotem do garnka, dodać natkę, wymieszać, dodać sos, ponownie wymieszać.
Można dodatkowo posypać parmezanem.
Jak ja kocham orzechy, moge dodawać je wszędzie! ;)takiego sosu musze spróbowac
OdpowiedzUsuńMuffiny ze szpinakiem i papryką też brzmią ciekawie i smacznie :)
OdpowiedzUsuń