Polędwica to najdroższa część wołowego - cena 1 kg waha się w granicach 85 zł. Nic jednak nie zastąpi steku z najprawdziwszej polędwicy. Można je podrabiać antrykotem, ligawą, ale to już nie ta klasa.
Steki w zależności od stopnia usmażenia dzielimy na:
krwiste - rare
półkrwiste - medium rare
średni - medium
dobrze wysmażony - well done
Składniki:
po 1 steku na osobę - grubości ok. 2 cm
sól, pieprz
masło
Pół godziny przed smażeniem wyjąć polędwicę z lodówki. Mięso umyć, dokładnie osuszyć.
Na patelni rozgrzać masło (najlepiej sklarowane), każdy stek rozciągnąć lekko ręką,popieprzyć, położyć na patelnię. Smażyć 4 minuty na każdej ze stron. Po usmażeniu na drugiej stronie przełożyłam jeszcze na pierwszą, wyłączyłam gaz i potrzymałam na patelni jeszcze chwilę. Solić dopiero po usmażeniu.
Podałam ze szparagami w sosie holenderskim.
to ja poproszę dobrze wysmażony:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń