19 maja 2012

Pielmieni z wątróbką.


Pielmieni to tradycyjne rosyjskie pierożki, które w zależności od regionu występują w różnych wersjach smakowych i pod różną nazwą. Nadzienie może być rozmaite - wołowo-wieprzowe z baraniną, z łososiem, z masą serową, itd. Mnie przypadł do gustu farsz z kaszy gryczanej i wątróbki.
Przepis podaję za publikacją "Pierogi i pielmieni" Oksany Putan, wyd.: REA.

Ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
3 jajka
1 czubata łyżeczka soli
woda
olej

Jajka wybić do szklanki, dopełnić ją po brzegi wodą, dodać sól. Wlać do miski, roztrzepać.
Dodać mąkę.Wymieszać widelcem, odstawić na 20 minut. Na posmarowanej olejem stolnicy wyrobić ciasto.Włożyć je do lodówki na 1-2 godziny.

Farsz:
300 g wieprzowej wątróbki
1 op. kaszy gryczanej cebula
sól, pieprz

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić, dodać pokrojoną wątróbkę. Usmażyć. Doprawić solą i pieprzem, dodać ugotowaną kaszę gryczaną. Całość zmielić w maszynce. Wystudzić.
Ciasto rozwałkować, jak na pierogi, wykrawać kółka, nakładać farsz. Kółko z ciasta złożyć na pół, zlepić, końce złączyć formując półokrąg.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić pielmieni. Gotować 3 min. od wypłynięcia.
Podawać np. ze śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz