Wg Beth Hensperger "The Bread Bible. 300 favorite recipes".
Miary podaję jak w oryginale. Na pasku obok znajduje się przelicznik.
1 3/4 cups ciepłej wody (ok. 60 st.C)
1 tbsp (1 op.) suszonych drozdzy (ja zastąpiłam 20 g świezych)
szczypta brązowego cukru
1/4 cup melasy (ja - 1/4 cup miodu)
1/4 cup brązowego cukru
2 tbsp roztopionego masła
1 tbsp soli
2 tsp kminku lub kopru wł.
skórka starta z 1 pomarańczy lub cytryny
2 1/2 cups mąki zytniej (uzyłam zytniej 720)
2 1/4 do 2 1/2 mąki pszennej (uzyłam pszennej typ "00" Farina per pane)
W miseczce eymieszać 3/4 cup ciepłej wody. Dodać drozdze i miód.Odstawić na 10 minut.
W duzej misce wymieszaćpozostałą wodę, melasę, cukier, rozpuszczon masło, sól, przyprawy, skórkę i mąkę zytnią. Wymieszać dokładnie. Dodać rozrobione drozdze, a następnie mąkę pszenną. Dokładnie wymieszać, na koniec przełozyć na stolnicę i wyrobić ręcznie. Zostawić w temp. pokojowej na 2-2 i 1/2 do wyrośnięcia,
Następnie ciasto podzielić na 2 cześci, uformować okrągłe bochenki. Przyryć folią i odstawić ns 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz