30 maja 2011

Tarta pomidorowa.

Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
30 dag pomidorków czereśniowych
oliwa
czarne oliwki
pęczek bazylii
po łyzce oregano i rozmarynu
(zastąpiłam suszonymi).
sól, pieprz
Ciasto ułozyć w tortownicy wyłozonej papierem do pieczenia. Ułozyć połówki pomidorków. Posypać bazylią i przyprawami. Skropić oliwą.
Piec 20-30 minut w temp. 200 st. C. Po wyjęciu z piekarnika - ułozyć na tarcie połówki oliwek.
Błyskawiczna tarta. Spód ciasta trochę mięknie pod wpływem soku wyciekającego z pomidorów. Następnym razem zrobię więc wzmocnione "dno" - z podwójnej grubości ciasta.
przepis pochodzi z publikacji: "pomysły na dania z pomidorami. Biblioteka poradnika domowego 39."

4 komentarze: