opakowanie ciasta francuskiego
30 dag pomidorków czereśniowych
oliwa
czarne oliwki
pęczek bazylii
po łyzce oregano i rozmarynu
(zastąpiłam suszonymi).
sól, pieprz
Ciasto ułozyć w tortownicy wyłozonej papierem do pieczenia. Ułozyć połówki pomidorków. Posypać bazylią i przyprawami. Skropić oliwą.
Piec 20-30 minut w temp. 200 st. C. Po wyjęciu z piekarnika - ułozyć na tarcie połówki oliwek.
Błyskawiczna tarta. Spód ciasta trochę mięknie pod wpływem soku wyciekającego z pomidorów. Następnym razem zrobię więc wzmocnione "dno" - z podwójnej grubości ciasta.
przepis pochodzi z publikacji: "pomysły na dania z pomidorami. Biblioteka poradnika domowego 39."
Wygląda przepieknie...kojarzy mi się z pełnia lata i wakacyjną labą:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńpomidor, oliwki i zioła... jestem w niebie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne :)
OdpowiedzUsuń