Farsz z duszonej cukinii i bryndzy doskonale pasuje jako nadzienie do pierogów, jak i w wersji do chleba - najlepiej pszennego, z plastrem pomidora.
Pierogi są pyszne zarówno z cebulką jak i a moze nawet bardziej - z sosem pomidorowym.
Składniki:
farsz (patrz nizej)
ciasto na pierogi wg przepisu J.Kuronia:
350 g mąki pszennej
200 ml ciepłej przegotowanej wody
1 łyzka roztopionego przestudzonego masła
szczypta soli
1 jajko
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki. Wyrobić gładkie ciasto.
Pierogi napełnić farszem, gotować 3 minuty od wypłynięcia.
Farsz cukiniowy / cukiniowa pasta do pieczywa.
Składniki:
2 cukinie
1/2 małej cebuli
łyzka oliwy
1 - 2 ząbki czosnku
1/2 op. bryndzy (ok. 80 g)
sól, pieprz
1 łyzka koperku
Cukinie umyć, NIE OBIERAĆ, zetrzeć na tarce o duzych oczkach. Posolić, odstawić na 30 minut. Następnie na oliwie poddusić drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodać dokładnie odciśniętą cukinię. Dusić ok 20 minut. Pod sam koniec dodać bryndzę, koperek i przyprawy. Mieszać do rozpuszczenia bryndzy. Przełozyć do naczynia, wystudzić. Pasuje do pieczywa, omletów, makaronu.
Oj, odpadłam ze szczęścia...uwielbiam taki farsz( chociaz widze go pierwszy raz ale już wiem że uwielbiam):)
OdpowiedzUsuńO, to może być całkiem niezłe.
OdpowiedzUsuńzaskoczył mnie taki farsz do pierogów :) bardzo pozytywnie!
OdpowiedzUsuńCiekawy ten farsz:)
OdpowiedzUsuń