9 grudnia 2014
kruche gwiazdki korzenne - Cukiernia Lidla
Kruche ciasteczka z kremem - zdjęcie z zeszłego roku. Na te Święta - zgodnie z zamówieniem też będą:).
Przepis z Cukiernii Lidla.
Składniki:
150 g mąki
60 g cukru
100 g masła
10 g kakao
100 g mielonych orzechów laskowych
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Ganasz czekoladowy:
260 g czekolady mlecznej
80 g śmietany 30 %
20 g masła
20 g miodu
20 g fig (pominęłam)
15 ml amaretto
kandyzowane wiśnie
Mąkę wymieszać z orzechami, kakao, przyprawą do piernika, cynamonem i cukrem. Dodać miękkie masło, jajko i żółtko. Wymieszać. Wyrobić do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 - 3 mm. Wycinać gwiazdki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st. C przez 10-12 minut.
GANASZ:
Śmietankę zagotować z miodem, dodać posiekaną czekoladę. (Dodać figi, zmiksować). Dodać amaretto, a na koniec miękkie masło. Odstawić do ostygnięcia.
Wystudzone gwiazdki dekorować ganaszem i wiśniami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Piękne ciasteczka! zapraszam do udziału w konkursie świątecznym
OdpowiedzUsuńhttp://coolinarnie.pl/2014/12/14563/konkurs-swiateczny
ciasteczka są fantastyczne w smaku
OdpowiedzUsuńBardzo elegancko wyglądają :)
OdpowiedzUsuń