30 lipca 2014

Czarny makaron z pomidorami bardzo czosnkowy

czarny makaron z pomidorami

Bardzo lubię czarny makaron, zawsze gdy w Lidlu jest włoski tydzień pędzę zrobić zapasy. Przyrządzam go z owocami morza lub w takiej minimalistycznej wersji, jak dziś - dobre pomidory, sporo czosnku i garść natki. 

Składniki na 1 porcję:
1/2 opakowania czarnego makaronu  (najbardziej lubię ten z Lidla)
3 duże ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
2 bardzo dobrej jakości pomidory
garść natki
1/2 łyżeczki Vegety
Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki, wrzucić na zimny olej. Podgrzewać chwilę uważając, żeby czosnek nie zrobił się brązowy - będzie wtedy gorzki i zepsuje potrawę. 
Po wrzuceniu makaronu do wrzącej wody do czosnku dodać pokrojone w grube plastry pomidory, chwilę podsmażyć. Pomidory powinny tylko nie być zimne, nie powinny się rozgotować. Dodać natkę pietruszki, wymieszać.
Ugotowany makaron (3 minuty) odcedzić, przełożyć na patelnię. Wymieszać. To wszystko:).

1 komentarz:

  1. Bardzo efektowne danie :) Czarny makaron jest zachwycający :)
    Jadłam go tylko raz, w restauracji, z łososiem. Pięknie wyglądał ten kontrast kolorystyczny :)

    OdpowiedzUsuń