17 lipca 2014

Pianka z rabarbarem

Ciasto jest bardzo smaczne, wielka puchata pianka i kwaskowaty rabarbar.Przepis z mojewypieki.com, źródło: forum cincin.
Składniki:
ciasto:
1 i 3/4 szkl. mąki
2 łyżki cukru pudru
1/2 kostki masła (100 g)

nadzienie:
1 i 1/2 szkl. cukru
1/4 szk. mąki
szczypta soli
6 żółtek
1 szkl. śmietanki kremówki
4 szkl. rabarbaru pokrojonego w kostkę
1 szkl. truskawek

pianka:
6 białek
1/2 szkl. cukru
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, zimne masło posiekać, dodać do mąki, ugniatać ręką aż utworzą się grudki. Wsypać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, docisnąć (jest dosyć sypkie). Piec 12 min. do zrumienienia. 
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Żółtka rozbełtać, wymieszać ze śmietanką, wlać do suchych składników. Dodać truskawki i rabarbar. Wylać na podpieczony spód. Piec w temp. 180 st. C przez godzinę. 
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Piankę wyłożyć na upieczone ciasto. Piec aż się zrumieni (10-15 minut).

2 komentarze:

  1. nie chce mi się wierzyć,że w 15 min z bezowego białka z cukrem zrobi się taka pianka

    OdpowiedzUsuń