W ramach organizowanego na Mikserze Kulinarnym Tygodnia z Cukinią - ratatouille w wydaniu orientalnym - składniki jak w tradycyjnym, ale smak bardziej wyrazisty.
Składniki:
4 cukinie
1 bakłażan
3 duże cebule
3 czerwone papryki
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz
3 spore ząbki czosnku
2 łyżki oleju (do smażenia)
1/2 łyżeczki żółtej pasty curry
3 łyżki serka mascarpone
ewentualnie kiełbasa
W prawdziwym ratatouille nie ma kiełbasy, ja jednak dodaję, żeby danie było bardziej syte.
Na oleju obsmażam pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Gdy trochę się obsmaży dodaję pokrojoną w spore pióra cebulę, wsypuję paprykę w proszku i chwilę podsmażam na sporym ogniu.
Następnie dodaję nieobraną, pokrojoną w grube półplastry lub plastry cukinię, chwilę smażę.
Dodaję pomidory i czosnek.
Bakłażana obieram, kroję na kawałki i razem z pokrojoną na spore kawałki czerwoną papryką dodaję do gotujących się składników. Zalewam ok. 1/2 szkl. wody i pastę curry. Gotuję ok 20 -30 minut. Warzywa nie powinny być rozgotowane.
Doprawiam do smaku, dodaję mascarpone.
Podaję z ryżem lub bułką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz