Przepis zamieszczam specjalnie dla Kingi R.:).
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
garść zielonej fasolki szparagowej
1 srednia cukinia
1 czerwona papryka
2 torebki długoziarnistego ryżu
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka japońskiego sosu sojowego
olej rzepakowy do smażenia
Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, obsmażyć na oleju rzepakowym na sporym ogniu, pod koniec smażenia dodać paprykę w proszku, pokrojony na cienkie plasterki czosnek, Umytą i pokrojoną na kawałki cukinię (ze skórą), po kilku minutach pokrojoną na kawałki paprykę. Smażyć przez kilka minut. Warzywa nie powinny być rozgotowane.
Fasolkę szparogową pozbawić końców, pokroić na 4 centymetrowe kawałki, ugotować na półtwardo. Dodać do warzyw na patelni.
Ryż ugotować trochę krócej, niż przepis na opakowaniu. Odcedzić, przełożyć na patelnię. Dodać jafna curry powder z lub samo curry (wtedy potrawa będzie zdecydowanie łagodniejsza). Wymieszać. Odstawić na 15 minut pod przykryciem - ryż dojdzie do miękkości i przejdzie przyprawami. Podgrzać, podawać.
Musi być bardzo aromatyczne danie :)
OdpowiedzUsuń