Przepis zgłaszam do akcji:
Składniki:
1 kg ziemniaków
garść fasolki szparagowej
kawałek cukinii
1/2 czerwonej papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka w proszku, bazylia suszona
olej
5 jajek
Ziemniaki obrać, pokroić na niezbyt cienkie plastry - powinny jednak być płaskie, nie zaokrąglone. Wrzucić do wrzątku, gotować 5 minut, odcedzić. Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki, ugotować na półtwardo, odcedzić.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C. Na patelnię wlać trochę oleju, dodać pokrojony czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić. Dodać fasolkę, pokrojoną na ćwierćplasterki (nieobraną) cukinię i paprykę. Chwilę przesmażyć. Ułożyć ziemniaki tak, żeby pokrywały całą powierzchnię patelni, docisnąć, zalać roztrzepanymi jajkami z przyprawami. Piec ok. 1/2 godziny. Wystudzić. Ostrożnie wyjąć tortillę z patelni odwracając ją "do góry nogami".
Uwielbiam hiszpańskie tortille. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń