1 września 2013

Śniadaniowe mufiny owsiane


Składniki:
suche:
1,5 szkl.płatków błyskawicznych owsianych lub jęczmiennych
1 szkl. mąki 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki sezamu lub wiórków kokosowych (pominęłam)
3/4 szkl. brązowego cukru
1/2 szkl. suszonej żurawiny (zrobiłam pół na pół ze świeżymi porzeczkami)

mokre:
1 jajko
1/4 szkl. oleju lub rozpuszczonego masła
1 szkl. jogurtu
naturalnego lub owocowego

Suche składniki wymieszać w misce. W drugiej misce wymieszać składniki mokre. Przesypać suche do mokrych, mieszać aż powstanie jednolite ciasto.
Nakładać do foremek do 3/4 wys. Piec w temp. 180 st. C ok. 20 minut.

Przepis pochodzi z miesięcznika "KUCHNIA"   nr 10/2010.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz