Z podanych składników wychodzi jedna keksówka o długości 25 cm. Klops dobrze się kroi, można go zamrażać. Dodatki można zmieniać, np.: pieczarki, oliwki, jajko na twardo, natkę.
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego z indyka
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz
5 jajek
1 mała marchewka
nieduży kawałek selera
2 grube plastry sera żółtego
1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1/2 cebuli
łyżka masła
masło i bułka tarta do formy
Warzywa zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dodać do mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Dodać do mięsa. dodać pozostałe składniki oprócz sera żółtego. Masę dobrze wyrobić. Dla lepszej zwartości można dodać łyżkę bułki tartej.
Na koniec dodać pokrojony w grubą kostkę ser żółty. Delikatnie wymieszać.
Wyłożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tarta formy.
Piec 45-50 minut w temp. 180 st. C.
Przed pokrojeniem dobrze wystudzić i włożyć na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz