6 marca 2012

Pulpety w sosie musztardowo - koperkowym.


Kolejny przepis z polskiej klasyki - klopsy w sosie śmietanowo - musztardowym z koperkiem. Do pure, ryżu, makaronu. Szybkie i smaczne.

Składniki:
1/2 kg mielonego wołowo-wieprzowego
1 jajko
1 spora łyżeczka musztardy
150 ml śmietany 30 %
1 płaska łyżka koperku (może być suszony)
1 szklanka bulionu
2 łyżki mąki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej do smażenia

Mięso z jajkiem i przyprawami dokładnie wyrobić. Formować małe kulki, obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanym oleju. W rondlu zagotować bulion. Obsmażone pulpety wrzucać do bulionu. Gotować 15 minut.
Wyjąć pulpety, do wywaru dodać śmietankę wymieszaną z musztardą i koperkiem. Dla zagęszczenia można dodać trochę mąki. Dodając mąkę - lepiej osobno w małej ilości zimnej wody - unikniemy grudek. Doprawić solą i pieprzem.
Zagotować, włożyć z powrotem klopsy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz