13 marca 2012

Prawdziwie waniliowe placki naleśnikowe z jabłkami


Odkrywanie doskonałych form dań banalnych...
Placki z jabłkami - żadna rewelacja, wszystkim znane danie. A jednak... detale:odpowiednie jabłka pokrojone w kostkę, podduszone na prawdziwym maśle, laska wanilii... - zwykłe placki nabierają elegancji i luksusowego smaku:).

Składniki na 4-5 dużych placków ( o średnicy ok. 20 cm)
4 duże jabłka szara reneta
3 jajka
150 g mąki pszennej
150 ml mleka
2 łyżki cukru pudru + cukier puder do posypania
100 g masła
1 łyżka cukru
laska wanilii

Jabłka obrać, pokroić w średnią kostkę. Obsmażyć na łyżce masła z dodatkiem 1 łyżki cukru i odrobiny wody. Wystudzić.
Ciasto na placki: Wymieszać dokładnie rózgą mąkę, 2 łyżki cukru pudru i mleko. Dodać jajka. Jeszcze raz dokładnie wymieszać lekko ubijając. Dodać ziarenka z połowy laski wanilii. Wymieszać. Odstawić na 15 minut. Następnie dodać jabłka.Dokładnie wymieszać.
Na małej patelni o średnicy ok. 20 cm rozpuścić łyżkę masła. Wyłożyć na nie 1/4 - 1/5 ciasta. Smażyć do zarumienienia. Następnie na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła i przełożyć na nią placek do dosmażenia z drugiej strony. Odsączyć z tłuszczu, posypać cukrem pudrem wymieszanym z drugą połową wanilii.
Podawać ciepłe.
Przepis na podstawie "Najlepsze przepisy kuchni polskiej" Marek Łebkowski, wyd. Pruszyński i S-ka.

tak wygląda ciasto na małej patelni


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz