26 marca 2012

Gofry - ciasto idealne.

Gofry mają szansę być kruche i chrupiące gdy są smażone wg dobrego przepisu i w gofrownicy o mocy min. 1000 W. Udało mi się kupić taką w Lidlu. Przepis stąd. Wychodzi z niego ok. 8 gofrów. Grubych, chrupiących. Co mnie zdziwiło - na drugi dzień wcale nie robią się gumiaste. Jak najbardziej nadają się na drugie śniadanie do szkoły.

Składniki:
2 jajka
2 szkl. mąki
1/2 szkl. oleju
1 i 3/4 szkl. mleka
4 łyżki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szczypty soli

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem lub rózgą. Odstawić ciasto na kilka minut. Smażyć w gofrownicy ok. 5 minut w połowie czasu uchylając na chwilę pokrywę do odparowania.
Studzić na kratce.
Nam najbardziej smakują z cukrem pudrem z dodatkiem prawdziwej wanilii albo z dżemem morelowym.

1 komentarz: