Składniki:
260 g ciasta na tarty (p. niżej)
500 g małych pieczarek bez nóżek
60 g masła
sól, pieprz
250 g młodego zielonego groszku (użyłam mrożonego)
200 ml śmietany kremówki
30 g posiekanych liści mięty
1 jajko
2 żółtka
Z ciasta rozwałkować koło grubości 3 mm. Wylepić nim formę do tarty o średnicy 20 cm. Wstawić do lodówki na 20 minut.
Nagrzać piekarnik do temp. 190 st. C. Nakłuć ciasto widelcem. Piec spód bez nadzienia wyłożony papierem i suchą fasolą. Usunąć fasolę i papier, wstawić ciasto ponownie na 5 minut do piekarnika. Odstawić. Nagrzać piekarnik do temp. 200 st. C.
Pieczarki przekroić na połówki lub ćwiartki, dusić na maśle 4-5 minut. Odcedzić, doprawić.
Groszek gotować 2-3 minuty. Przelać zimną wodą, odcedzić.
Wymieszać z pieczarkami.
Podgrzać połowę śmietanki w rondelku, jak zacznie wrzeć dodać miętę. Przykryć, wystudzić. Przecedzić przez sito. Trzepaczką wymieszać z jajkiem i żółtkami. Doprawić.
Farsz wyłożyć na ciasto. Polać miętowym sosem. Zapiekać przez 15 minut, potem obniżyć temp. do 180 st. C i piec kolejne 15 minut.
Ciasto na tarty:
250 g mąki
125 g masła lekko zmiękczonego, pokrojonego w kostkę
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
40 ml zimnej wody
Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz