15 marca 2010

Curry z indyka

Doskonale zrównowazone - słodkość i pikantność. Lekka i szybka w przygotowaniu potrawa o niebanalnym smaku.
Przepis bajaderki ze strony mniammniam.

Składniki:
1 łyzka oliwy
500 g indyka pokrojonego w kostkę
1 cebula pokrojona w plasterki
2 duze ząbki czosnku
1-2 łyzeczki curry
1/2 łyzeczki cuminu (to nie kminek!)
1/2 łyzeczki chili
1/2 łyzeczki sproszkowanej papryki
1/4 łyzeczki musztardy w proszku (ja uzywam normalnej)
1/4 łyzeczki cynamonu
2 łyzeczki swiezego imbiru
1 szklanka rosołu z drobiu
1/2 szkl. pokrojonych w paski suszonych moreli
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę

1 łyzka mąki ziemniaczanej
2 łyzki wody
Rozgrzać olej na patelni, dodać mięso, lekko zrumienić. Przełozyć na talerz, zmniejszyć ogień, dodać cebulę, czosnek. Dodać wszystkie przyprawy, wymieszać i stopniowo wlać rosół. Zagotować. Włozyć mięso z powrotem na patelnię, przykryć i dusić ok. 1 godziny. Dodać morele i paprykę, gotować jeszcze 5 minut.
Zmieszać mąkę ziemniaczaną z wodą i wlać do sosu, mieszać az lekko zgęstnieje. Podawać z ryzem.

2 komentarze:

  1. Jak ja lubię takie potrawy :) Pysznie i zdrowo. Idealna propozycja na wiosnę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. niebanalny smak i mieszanka kolorów
    lubię

    OdpowiedzUsuń