10 marca 2010

Ziemniaki zapiekane z porem, szynką i camembertem

Składniki:
ziemniaki
masło
oliwa
1 por (biała i jasno zielona część)
1 duzy plaster szynki
3 łyzki śmietany 30 %
1 łyzeczka musztardy
1 łyzka posiekanej natki
1 surowe jajko
80 g sera camembert
4 łyzki szczypiorku
sól, pieprz

Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. Ziemniaki wyszorować i podziurawić widelcem. Piec 20 min.
Ostudzić, przekroić na pół, wydrązyć środki. Zwiększyć temp. do 220 st.
Na maśle i oliwie poddusić pokrojonego w plasterki pora, dodać miązsz z ziemniaków, szynkę, śmietankę i musztardę. Przestudzić.
Dodać natkę, jajko, pokrojony w kostkę camembert i szczypiorek. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Nadzienie włozyć do łupinek.
Zapiekać 15 minut az się zrumienią. Posypać papryką w proszku i resztką szczypiorku.
Podawać z jogurtem lub kwaśną śmietaną.
Przepis pochodzi z pełnej świetnych przepisów strony kwestia.smaku.

2 komentarze:

  1. ziemniaki zawsze wydają się takim nudnym obiadowym dodatkiem
    już wiem, ze wcale takie nie są..

    OdpowiedzUsuń