Przepis z blogu mojewypieki.
Składniki na spód:
195 g mąki pszennej
2 łyzki cukru pudru
115 g masła
1 zółtko
1 łyzka soku z cytryny
Składniki na masę cytrynową:
5 jajek
125 g drobnego cukru
200 ml śmietanki kremówki
2 łyzeczki skrobi ziemniaczanej
skórka starta z 2 cytryn
150 ml soku z cytryny (ja dałam sok tylko z 2 cytryn - ok. 1/3 z przepisu)
Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Masa cytrynowa - wszystkie składniki zmiksować.
Po wyjęciu ciasta z lodówki wcisnąć je na dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (śr. 24 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłozyć papier do pieczenia, na papier wysypać np. fasolę (zeby obciązyć ciasto). Piec w temp. 200 st.C przez 15 minut. Następnie zdjąć papier, piec 5 minut do lekkiego zbrązowienia.
Na wstępnie upieczoną tartę wylać masę cytrynową. Piec 30 minut w temp. 180 st.C az tarta się "zetnie". Mozna przykryć folią aluminiową zeby się nie przypiekła. Ostudzić, włozyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Na wstępnie upieczoną tartę wylać masę cytrynową. Piec 30 minut w temp. 180 st.C az tarta się "zetnie". Mozna przykryć folią aluminiową zeby się nie przypiekła. Ostudzić, włozyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
...śliczna uwielbiam wszystko co cytrynowe....zapisuje do kolejki
OdpowiedzUsuńZachęcająco wygląda:)
OdpowiedzUsuńTo jedna z moich ulubionych tart! Twoja wygląda bardzo apetycznie, na pewno skorzystam z przepisu! :)
OdpowiedzUsuńja cytrynową miałam dziś w planie, dopóki sie nie okazało, że nie ma cytryn. grrr..
OdpowiedzUsuńale śliczna jest. faktycznie elegancka. :]
ja tylko tartową formę zakupię to zrobię :)
OdpowiedzUsuń