8 lutego 2010

Pączki hiszpańskie

Mięciutkie, puste i wilgotne środku. Takie, jak w najlepszej cukierni. Pyszne i "szybkosięrobiące".

Przepis ze strony mojewypieki.


Składniki:

20 dag mąki
szklanka wody
10 dag masła
4 jajka
szczypta soli
olej do smazenia

Na lukier:
20 dag cukru pudru
łyzka soku z cytryny
2-3 łyzki gorącej wody

W garnku zagotować wodę z masłem i solą. Zmniejszyć ogień i jednym ruchem wsypać przesianą mąkę. Chwilę smazyć ciasto az będzie gładkie. Ostudzić. Stopniowo dodawać jajka miksując.
Z pergaminu wyciąć kwadraty, posmarować olejem. Na kazdym wycisnąć szprycą cukierniczą kółko o średnicy 6-7 cm. Włozyć na gorący olej papierem do góry. Po minucie usunąć papier. Smazyć 5 minut na kazdej stronie. Osączyć.
Cukier puder utrzeć z gorącą wodą i sokiem z cytryny. posmarować wystudzone pączki.
Z podanych składników wyszło mi ok. 15 pączków.

1 komentarz:

  1. Z pewnością te pączki są pyszne. Uwielbiam gniazdka i z przyjemnością poczęstowałabym się :)

    OdpowiedzUsuń