Przepis ze strony mojewypieki.
Składniki:
20 dag mąki
szklanka wody
10 dag masła
4 jajka
szczypta soli
olej do smazenia
Na lukier:
20 dag cukru pudru
łyzka soku z cytryny
2-3 łyzki gorącej wody
W garnku zagotować wodę z masłem i solą. Zmniejszyć ogień i jednym ruchem wsypać przesianą mąkę. Chwilę smazyć ciasto az będzie gładkie. Ostudzić. Stopniowo dodawać jajka miksując.
Z pergaminu wyciąć kwadraty, posmarować olejem. Na kazdym wycisnąć szprycą cukierniczą kółko o średnicy 6-7 cm. Włozyć na gorący olej papierem do góry. Po minucie usunąć papier. Smazyć 5 minut na kazdej stronie. Osączyć.
Cukier puder utrzeć z gorącą wodą i sokiem z cytryny. posmarować wystudzone pączki.
Z podanych składników wyszło mi ok. 15 pączków.
Z pergaminu wyciąć kwadraty, posmarować olejem. Na kazdym wycisnąć szprycą cukierniczą kółko o średnicy 6-7 cm. Włozyć na gorący olej papierem do góry. Po minucie usunąć papier. Smazyć 5 minut na kazdej stronie. Osączyć.
Cukier puder utrzeć z gorącą wodą i sokiem z cytryny. posmarować wystudzone pączki.
Z pewnością te pączki są pyszne. Uwielbiam gniazdka i z przyjemnością poczęstowałabym się :)
OdpowiedzUsuń