13 lutego 2010

Mafaldine (długie wstążki) a la carbonara


Składniki:
opakowanie makaronu Mafaldine (wstązki długie nr 11) Lubelli
2 zółtka
200 ml słodkiem 30 % śmietanki (np. Zott)
50 g. startego sera zółtego,m a najlepiej parmesanu
100 g boczku
sól, pieprz, gałka muszk.
Boczek pokroić w kostkę i podsmazyć na suchej patelni. Wystudzić.
Zółtka wymieszać ze śmietanką, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, ser. Wlać na patelnię z boczkiem. Zagotować ciągle mieszając.
Ugotowany al dente makaron odecedzić, włozyć z powrotem do garnka, dodać sos z patelni. Dokładnie wymieszać.

4 komentarze:

  1. To jest taki łatwy przepis... i nigdy mi nie wychodzi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham makaron, a za carbonarą wprost przepadam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko za taką porcję makaronu :)Nieśmiertelne danie i moje ulubione ;D

    OdpowiedzUsuń