17 lutego 2010

Weekendowa Piekarnia #62 - Aksamitny chleb z ricottą i koperkiem

Spóźniony z powodu braku netu post z ostatniej edycji Weekendowej Piekarni. Bardzo smaczny, błyskawiczny w przygotowaniu chleb. Według mnie pasujący zwłaszcza do delikatnych dodatków, typu łosoś lub dzem. Przepis cytuję za Gospodynią 62 edycji Weekendowej Piekarni - Lu.

Aksamitny chleb z koperkiem

na podst. lekko zmienionego przepisu R. L. Beranbaum, The Bread Bible

500 g mąki pszennej, dowolnego typu (chętnie używam tu typu 650)
25 g cukru
20 g świeżych drożdży plus 1 łyżeczka cukru(z nimi lepiej wychodzi, ale jeśli nie mamy, może być 1,5 łyżeczki drożdży instant, wówczas pomijamy cukier)
250 g sera ricotta, schłodzonego
100 g miękkiego masła
1 duże jajko
1,5 łyżeczki soli
120 g wody
1 łyżka świeżego, bardzo drobno posiekanego koperku

Świeże drożdże zasypujemy łyżeczką cukru, wlewamy 1 łyżkę wody. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut, by 'ruszyły'.
Mąkę mieszamy z cukrem i solą, następnie miksując dodajemy pozostałe składniki (jeśli używamy drożdży suszonych, dodajemy je również).
Miksujemy tak długo aż ciasto, początkowo klejące, zacznie odstawać od ścianek naczynia. Zajmie to ok. 5-7 minut. Kiedy będzie gładkie, dodajemy koperek i mieszamy do czasu aż zostanie on równomiernie rozprowadzony w cieście (ok. 1/2 minuty).
Przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrastania na 1 - 1,5 h.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół, formujemy bochenki i przekładamy je do dwóch keksówek (można zrobić jeden duży bochenek, ja zrobiłam dwa małe). Spryskać wierzch oliwą.
Odstawić do wyrastania na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 st C. Spryskać go wodą lub na dno wrzucić ok 1/2 szkl kostek lodu.
Wyrośnięty chleb naciąć wzdłuż ostrym nożem.
Wstawić do piekarnika. Piec 30-45 minut (w zależności od wielkości chleba).
Przed pokrojeniem, ostudzić.

6 komentarzy:

  1. ach , jak pięknie się tobie, Paproszek upiekł ten chleb i masz fajną foremke
    Ja też taką sobie kupiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękny chlebek! żałuję, ze nie miałam czasu go upiec, ale to nadrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chlebek..wiadomo..piękny...ale ja tu o foremce chcę napisać..ale faaaajna:) i znowu moja lista przydasiów się powiększyła:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak to prawda chlebek piekny i pyszny - bo tez piekalam ale ta foremka to jest bardzo intrygujaca :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny chleb! I jaka fajna foremka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka foremka superowa!!! A i chlebusiowi nic nie brakuje :)

    OdpowiedzUsuń