15 listopada 2009

Przepisy dla małej kucharki - pieczone gruszki z miodem

Przygotowanie niedzielnego deseru nalezało dziś do Ali.
Przepis na szybki deser - pieczone gruszki z miodem - pochodzi z ksiązki kucharskiej dla dzieci "Dzieci gotują. Kuchnie świata" (A.Górska).
Polecamy wszystkim młodym kucharkom.
Składniki:
4 gruszki
8 łyzek płynnego miodu
1 szklanka wody
Umyj gruszki.Przekrój owoce na pół i usuń z nich pestki. Ułóż je na blasze i podlej wodą. Będą się lepiej piekły. Włóz gruszki do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 200 st. C przez ok. 15 minut.
Wyjmij blachę z upieczonymi gruszkami z piekarnika. Uwazaj! Blacha będzie gorąca. Nie zapomnij załozyć rękawiczek ochronnych.
Następnie polej ciepłe gruszki miodem. Każdą połówkę 1 łyzką miodu.
Podaj dopiero gdy ostygną.

2 komentarze: