27 listopada 2009

Bapsy

To podobno jeden ze składników typowo szkockiego śniadania. Bardzo smaczne ze smazonym bekonem lub szynką i jajkiem sadzonym. Ten szczególny smak daje im dodatek smalcu i obfite posypanie mąką. To napewno nie są dietetyczne bułki, ale napewno warte zawieszenia kazdej diety:)
Przepis na te bułeczki pochodzi z ksiązki "Wielka księga chleba" wyd. "Twój Styl". Potwierdzam zdanie autorów, ze są bezkonkurencyjne, ale najlepiej smakują tego samego dnia, najlepiej jeszcze ciepłe.

Składniki na 12 bułeczek: (ja zmniejszyłam o połowę, bo nie mieszczą się
na jednej blasze). Przepis podaję jednak zgodnie z oryginałem.

680 g mąki pszennej (w oryginalnym tłumaczeniu:nie bielonej białej mocnej). Ja uzyłam pszennej 650.

15 g soli morskiej
15 g świezych drozdzy (lub 7 g drozdzy instant)
1 łyzeczka cukru
430 ml letniego mleka z wodą
60 g smalcu pokrojonego w kostkę
mąka do oprószenia
olej roślinny do natłuszczenia miski
mleko do posmarowania
dwie duze blachy

Wsypać mąkę i sól do duzej miski. Do małej miseczki wkruszyć drozdze, dodać cukier i 2 łyzki przegotowanego mleka z wodą i rozprowadzić na gładką masę.
Palcami rozetrzeć smalec z mąką, az całość nabierze konsystencji drobnych zacierek. Zrobić wgłębienie i wlać do niego rozprowadzone drozdze, resztę mleka z wodą i zarobić luźne ciasto. Wyjąć na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 10 minut. Włozyć do miski lekko wysmarowanej olejem. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia aż dwukrotnie zwiększy objętość. W kuchni będzie to ok. godzina. Mozna też zostawić na noc w lodówce.
Wyrośnięte ciasto przebić, zagniatać kilka sekund, podzielić na 12 cześci, rozklepać na owalcy placuszek o grubości 1 cm i ułozyć na blasze. Uzywając pędzelka lekko posmarować bułki mlekiem, następnie oprószyć przez sitko mąką. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut, az bułeczki podwoją objętość.Nagrzać piekarnik do temp. 220 st. Przez sitko oprószyć bułki mąką, a następnie kciukiem ucisnąć środek bułki. Dzięki temu wierzch będzie spłaszczony. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Studzić na kratce.

1 komentarz:

  1. Taki smalec ze sklepu będzie ok? Szczerze mówiąc, jeśli ktoś powiedziałby mi jeszcze wczoraj, że pomyśle o kupnie i użyciu smalcu, to wyśmiałabym perliście. Ale...ale...chcę wypróbować ten przepis. Mam przeczucie, że to będzie hit!

    OdpowiedzUsuń