26 listopada 2009

dorsz w pistacjowej skorupce


W oryginalnym przepisie zamiast pospolitego dorsza jest halibut...Może następnym razem nie odstraszy mnie cena halibuta, może znajdę sklep w którym nie muszę kupować całego półtorakilogramowego opakowania...a póki co dorsz się zawsze obroni:).
Przepis w wersji oczywiście z halibutem pochodzi z mies."Kuchnia" 9.2009
4 filety o grubości ok. 3 cm (lub dorsza:)
1 szklanka mleka
1/3 szkl. posiekanych pistacji
3 łyzki mąki kukurydzianej
sól, pieprz
1/4 szkl. oliwy
SOS jogurtowy:
1 szkl. gęstego jogurtu greckiego
1/2 ogórka pokrojonego w kostkę
2 łyzki koperku
1 łyzka posiekanej cebuli
1 łyzka soku z cytryny
2 łyzeczki płątków chilli
sól
Ryby układamy w płąskim naczyniu, polewamy mlekiem, przykrywamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie mieszamy pistacje z mąką kukurydzianą. Ryby wyjmujemy z mleka, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące z pistacjami. Smazymy na rtozgrzanej oliwie na złoty kolor. W tym czasie przyrządzamy sos jogurtowy, mieszając wszystkie składniki. Podajemy do ryby.

1 komentarz:

  1. hmn wiesz tez widzialam ten przepis w gazecie:) I bardzo mi sie podobal , ale jakos nigdy w domu nie ma pistacji jak trzeba :)) pysznie wyglada twoja rybka pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń