12 sierpnia 2009

Zupa z pieczonej papryki

składniki:
1 kg czerwonej słodkiej papryki
1 łyżka oliwy
1 duża słodka cebula, pokrojona w kostka
2 duża ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
rozmaryn
3 szkl. wywaru
1/4 szkl. słodkiej śmietanki
1/4 szkl. mleka
1 łyżka octu balsamicznego
szczypta ceyenne

Paprykę pokroić, ułożyć na blasze, piec aż do pojawienia się czarnych pęcherzyków. Przykryć folią do ostygnięcia. Obrać ze skóry. Pokroić.
Rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać czosnek i przyprawy. Dodać wywar i zagotować. Dodać paprykę i gotować do miękkości (ok. 20 min.). Zupę zmiksować, dodać śmietankę, mleko, ocet i cayenne i mocno zagrzać. Doprawić solą i pieprzem. Zupa powinna być wyraźnie doprawiona, pikantna.
Przepis pochodzi ze strony mniammniam.pl

4 komentarze:

  1. papryki ogólnie nie lubię, znaczy nie przepadam za nią, ale ta zupa wygląda bardzo apetycznie i kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepięknie wygląda ten śmietanowy kleks... :-D Prawdę mówiąc długo musiałam sobie tłumaczyć 'to nie jest pomidorówka!'... :-) Może jedynym słusznym argumentem będzie przyrządzenie takiej zupy w domu? :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie jadłam paprykowej zupy
    ale kolor ma bardzo, bardzo zachęcający

    OdpowiedzUsuń