Przepis Bajaderki - ze strony mniammniam.pl
Składniki:
5 średnich cukinii pokrojonych na plasterki
4 duze pokrojone na plasterki ziemniaki
4 ząbki czosnku pokrojone na plasterki
3 pomidory pokrojone w ćwiartki
15 dag parmezanu pokrojonego w kostkę (ja zastąpiłam dodanym krótko przed końcem serem feta)
1/3 szkl. oliwy
4 łyzki wody
2 łyzki oregano
natka
4 ząbki czosnku pokrojone na plasterki
3 pomidory pokrojone w ćwiartki
15 dag parmezanu pokrojonego w kostkę (ja zastąpiłam dodanym krótko przed końcem serem feta)
1/3 szkl. oliwy
4 łyzki wody
2 łyzki oregano
natka
sól, pieprz
Rozgrzać piekarnik do temp. 220 st. Wszystkie warzywa wsypać do duzego zaroodpornego naczynia, wlać wodę, oliwę, posypać ziołami, solą i pieprzem. Wymieszać. Piec 1 - 1,5 godz. mieszając od czasu do czasu. Ja - 15 minut przed końcem dodałam więcej pomidorów (nie rozpadły się jak te dane najpierw) oraz 1/3 opakowania pokrojonej fety. Przed podaniem posypałam tez szczypiorkiem.
Pasuje do tej potrawy czerwone wytrawne wino.
Rozgrzać piekarnik do temp. 220 st. Wszystkie warzywa wsypać do duzego zaroodpornego naczynia, wlać wodę, oliwę, posypać ziołami, solą i pieprzem. Wymieszać. Piec 1 - 1,5 godz. mieszając od czasu do czasu. Ja - 15 minut przed końcem dodałam więcej pomidorów (nie rozpadły się jak te dane najpierw) oraz 1/3 opakowania pokrojonej fety. Przed podaniem posypałam tez szczypiorkiem.
Pasuje do tej potrawy czerwone wytrawne wino.
Ojej, wyglada cudownie. Kuchnia Grecka jest mi bardzo, bardzo bliska. Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńpo pierwsze nie briami tylko briam a po drugie do tego dochodzi jeszcze kilka innych skladnikow wtedy mozna powiedziec ze ta potrawa pochodzi z Grecji :)
OdpowiedzUsuń