11 sierpnia 2009

Musaka

Składniki:
3 średnie bakłażany
1 cebula
1/2 kg mięsa mielonego
3 - 4 pomidory bez skóry
kminek, ziola prowansalskie, majranek
czosnek
oliwa
1 łyzka konc. pomidorowego

sos:
2 łyżki masła
2 łyzki mąki
1,5 szkl. mleka

1 jajko
1 łyzka startego sera zółtego

sól, pieprz

ser zółty, bułka tarta

Bakłazana pokroić w plastry - wzdłuz. Posolić i odstawić na godzinę. Osączyć go i usmazyć. Plastrami bakłazana wyłozyć formę do zapiekania.
Na patelni zeszklić cebulę, dodać mięso mielone, przyprawy, usmazyć. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy. Wyłozyć na bakłazany.
Na mięso połozyć kolejne plastry usmazonych bakłazanów.
SOS:
roztopić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmazkę. Następnie zdjąć z ognia i stopniowo dodawać mleko cały czas mieszając. Po wymieszaniu ponownie podgrzewać do zgęstnienia. Dodać ser zółty i zółtko oraz sól i pieprz. Ubić pianę z białka i dodać do sosu.
Sosem polać potrawę, posypać bułką tartą i serem zółtym. Zapiekać ok. 40 min. w temp. 180 st.

1 komentarz:

  1. Musaka jest przepyszna :) Dawno jej już nie robiłam. pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń