6 stycznia 2016

Ciasto 3-BIT

Przepis na to ciasto dostałam od Kamili K., oryginalny przepis pochodzi STĄD.
Robi się je bardzo łatwo i szybko. Zrobiłam z 2 puszkami masy kajmakowej - jak dla mnie jednak wyszło trochę za słodkie. Następnym razem spróbuję z mlekiem skondensowanym.
Składniki:
herbatniki (ok. 80), 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
 3 łyżki maki pszennej,
 2 cukry waniliowe,
 0,5 szklanki cukru,
4 łyżki cukru pudru,
0,5 l śmietany kremówki,
1 opakowanie kajmaku (500 gram) lub mleko skondensowane słodzone,
1,5 szklanki mleka,
2 tabliczki gorzkiej czekolady,
2 śmietan-fiks,
 1 kostka masła.
Miksujemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 pszennej, 0,5 szklanki cukru i 0,5 szklanki mleka. Zagotowujemy 1 szklankę mleka i wlewamy powstały "budyń" mieszając. Zostawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu miksujemy z masłem. Na blaszce układamy jedną warstwę herbatników i wykładamy masę. Przykrywamy druga warstwą herbatników i wykładamy kajmak (jeżeli używamy mleka skondensowanego słodzonego trzeba go najpierw gotować ok 3 godzin, następnie wystudzić, gotuje się w puszce do połowy zalanej wodą). Na kajmak wykładamy kolejną warstwę herbatników. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, śmietan-fiksem i cukrem waniliowym i wykładamy na herbatniki. Posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.

1 komentarz: