22 września 2014

Pulpety w sosie paprykowym

klopsy w sosie paprykowym

Składniki:
500 g mięsa mielonego z łopatki
2 średnie cebule
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka natki
3 łyżki mąki graham 1850 (do obtaczania)
2 - 3 łyżki bułki tartej
1 duża czerwona papryka
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka bulionu
olej do obsmażenia

Mięso wyrobić z pokrojoną w kostkę 1 cebulą, czosnkiem, bułką tartą i jajkiem na gładką masę. Dodać sól, pieprz i wędzoną paprykę oraz natkę. Dłońmi umoczonymi w oleju formować niewielkie pulpety, obtaczać w bułce graham i obsmażyć na sporym ogniu na oleju. Zdjąć pulpety z patelni, wrzucić na nią pokrojoną w kostkę paprykę i drugą cebulę. Chwilę przesmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy, cynamon i zalać bulionem. Gotować 10 minut. Sos zmiksować blenderem, przełożyć z powrotem do rondla, dodać pulpety. Sos można oczywiście zagęścić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz