Flaki. Polska klasyka.
Składniki:
1/2 kg flaków - pokrojonych i obgotowanych
2 udka
włoszczyzna
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 łyżka przyprawy do flaków firmy Kamis
1/2 łyżki wędzonej słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz, majeranek
Flaki kupuję w Biedronce - w opakowaniu pokrojone i obgotowane. Wrzucam do garnka, zalewam wodą, zagotowuję. Wylewam wodę, flaki przepłukuję, ponownie zalewam wodą (czystą), zagotowuję i tak jeszcze jeden raz. Ostatniego, trzeciego razu gotuję je już dłużej - ok. 2 godzin, a nawet więcej - aż będą miękkie.
W osobnym garnku z udek i włoszczyzny gotuję wywar. Następnie wyjmuję z niego wszystkie składniki. Mięso z udek kroję na drobne kawałki, kawałek marchewki i pietruszki ścieram na tarce. Dodaję do wywaru, dokładam ugotowane do miękkości i jeszcze pokrojone na mniejsze kawałki flaki. Doprawiam solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
Z masła i mąki robię jasną zasmażkę, dodaję stopniowo płyn z flaków, następnie mieszam z potrawą.
Zagotowuję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz