autor przepisu: p. Paweł Małecki - Cukiernia Lidla
Składniki:
karmelizowana gruszka:
1 duża lub 2 mniejsze gruszki umyte i pokrojone w kostkę
2-3 łyżki cukru
ciasto drożdżowe:
15 dag drożdży
2 łyżki cukru
100 ml mleka
100 g mąki pszennej
1 jajko
olej do smażenia
cukier puder
Na gorącej patelni karmelizujemy cukier. Kiedy cukier roztopi się i będzie miał złoty kolor wrzucamy gruszki. Nie należy mieszać gruszek, ale lekko potrząsać patelnią - gdy próbowałam zamieszać karmel oblepił mi łyżkę:). Patelnię z karmelem i gruszkami potrzymać na ogniu przez kilka minut. Wystudzić.
Drożdże utrzeć z cukrem, gdy się roztopią dodać lekko podgrzane mleko i 1/3 mąki. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Trwa to ok. 10 minut. Następnie dodać resztę mąki, jajko i gruszkę w karmelu. Wymieszać. Smażyć z obu stron na gorącym oleju. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Nigdy nie próbowałam przepisów z kuchni lidla,ale parę widziałam i przypadłymido gustu :) Pycha racuchy :)
OdpowiedzUsuń