Mielonka z szynkowara z dodatkiem papryki, smakuje bardzo podobnie do kupnej mielonki, jest trochę bardziej zwarta. Przede wszystkim jednak wiemy co jest w środku.
Składniki:
700 g łopatki wieprzowej
200 g tłustego boczku lub słoniny
1/2 łyżeczki papryki w proszku
1 łyżka mąki pszennej
17 g soli peklowej
1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
Łopatkę i boczek pokroić na kawałki, zmienić z maszynce. Część zmielonego mięsa zmielić ponownie. Dzięki temu otrzymamy nierówną strukturę mielonki.
Wymieszać z solą peklującą, odstawić do lodówki na 2 dni.
Do mięsa dodać paprykę, mąkę,5 łyżek wody, pieprz. Wyrobić.
Torebkę do szynkowara wypełnić masą mięsną dociskając, żeby nie było pustych przestrzeni. Zamknąć szynkowar. W wysokim garnku wodę podgrzać do temp. 70 st. C. Wody powinno być tyle, żeby sięgała do wysokości szynkowara w jakiej jest w nim mięso. Parzyć utrzymując taką temperaturę przez 1 godzinę i 40 minut. Wystudzić w garnku. Zimny szynkowar otworzyć, odlać płyn - zrobi się z niego galaretka. Szynkowar z powrotem zamknąć, wstawić na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz