Moja pizza - w wersji z kurczakiem i pieczarkami.
Sos do pizzy:
1/2 puszki pomidorów krojonych
1/2 cebuli
1 łyżki oleju
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 bazylii
sól, pieprz, szczypta cukru
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Dodać pomidory i przyprawy. Gotować na małym ogniu 15 minut. Można zmiksować.
Dodatki:
1/2 piersi z kurczaka
8 pieczarek
1 łyżeczka papryki
tarty ser żółty
Pierś kurczaka pokroić na małe kawałki, obsmażyć na silnym ogniu, posypać papryką. Smażyć do miękkości. Zdjąć z patelni. Dolać oleju, pieczarki pokroić na plasterki, obsmażyć.
PIZZA:
13 g świeżych drożdży
1 szkl. mąki pszennej 500
1/2 szkl. zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżki oleju
Drożdże rozdrobnić do miseczki, dodać cukier i 2/3 wody. NIE MIESZAĆ. Po 10 minutach dodać sól. Zamieszać.
Do miski wsypać mąkę, dodać rozczyn z drożdży i resztę wody. Zagniatać ciasto przez 20 minut. Dodać olej i zagniatać jeszcze chwilę. Ciasto zostawić w temperaturze pokojowej na 20 minut. Następnie włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Rozgrzać piekarnik na max. temperaturę. Na stolnicy posypanej mąką uformować placek. Ciasto posmarować sosem pomidorowym. Na to ser (nie na wierzch!!!), kurczak i pieczarki. Na blasze wyłożonej folią aluminiową ułożyć pizzę. Piec 3 minuty, używając łopatki obrócić pizzę o 180 st. Piec następne 3 minuty.
GOTOWE.Pizza jest wspaniała. Autorem przepisu jest LudiOi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz