3 czerwca 2013

Spaghetti z sosem pomidorowym i kurczakiem i pieczone cukinie z parmezanem


Przepis z cyklu "kulinarny karnet Tessy" - miesięcznik "Kuchnia", 2/2012. 
Zrobiłam z podwójnej ilości pałek kurczaka - jednego dnia ze spaghetti, drugiego z kluskami kładzionymi - równie smaczne.

Składniki:
Spaghetti: 
oliwa
1 średnia cebula (posiekana)
1 łodyga selera naciowego (posiekana)
kilka gałązek natki (posiekanych)
niecała szklanka białego wytrawnego wina
1 litr domowego sosu pomidorowego (ja dałam puszkę krojonych pomidorów)
4 pałki (ja dałam 8)
sól
400 g spaghetti
W garnku zeszklić cebulę, dodać selera naciowego, natkę, dusić 2 minuty. Włożyć kurczaka i podsmażyć po minucie z każdej ze stron. Doprawić solą i wlać wino doprowadzając do wrzenia, zmniejszyć ogień czekając aż wino się zredukuje.Wlać sos pomidorowy, znów zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 40 minut.
Wyjąć kurczaka, dodać ugotowany al dente makaron. Wymieszać.

Cukinie:
4 cukinie
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
sól
100 g parmezanu
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C.Cukinię pokroić w ukośne plastry. Obsmażyć po 1-2 minuty z każdej ze stron aż się zezłocą. Doprawić natką i solą. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać parmezanem. Zapiekać 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz