Składniki:
1 kg serka do serników
50 g żelatyny
2 opakowania herbatników "petitków"
5 łyżek roztopionej margaryny "Kasia"
30 dag truskawek
1/2 szkl. cukru pudru
Herbatniki pokruszyć, zalać roztopioną margaryną. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć masę herbatnikową. Piec w temp. 180 st. C przez 5 minut. Wystudzić.
Zmiksować na gładką masę ser i cukier puder. Osobno zmiksować truskawki.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. letniej wody, odstawić na 20 minut, następnie zalać 2 niepełnymi szklankami gorącej wody. Dokładnie wymieszać.
Rozpuszczoną masę dodać do masy serowej zostawiając 1/2 szklanki, które dodajemy do musu truskawkowego.
Na zapieczone i wystudzone harbatniki wykładamy połowę masy białej, następnie masę truskawkową i znów masę białą.
Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Masa truskawkowa ma mniej żelatyny i wolniej się zsiada, ale dzięki temu tworzyć delikatny mus między bardziej ściętymi warstwami serowymi.
Udekorować truskawkami.
Wszystko co truskawkowe jest na pewno przepyszne ;)
OdpowiedzUsuń