23 czerwca 2013
Placki ziemniaczane z dipem warzywnym
Przepis podpatrzony i odtworzony - ciekawe połączenie chrupiących placków, ricotty i świeżych warzyw. Plus szklanka soku pomidorowego.
Składniki na ok. 25 placków:
1,5 kg ziemniaków (waga przed obraniem)
1 duża cebula
2 jajka
ok. 1/2 szkl. mąki
sól, pieprz
olej do smażenia
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce, wymieszać z pozostałymi składnikami. Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor.
Dip warzywny:
1 op. ricotty
1 czerwona papryka
1/2 małej cebuli
1 duży pomidor
1 łyżka koperku
surowy ogórek
Składniki dipu wymieszać na krótko przed podaniem - przygotowany wcześniej dip podejdzie wodą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Musiały być pyszne! Kocham placki ziemniaczane z dipami, ale że moja druga połówka nie, to w ogóle ich nie smażę :(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
myszkagotuje.blogspot.com