Danie na bezmięsny obiad lub ciepłą kolację. "Warzywa na patelnię" w wydaniu domowym wcale nie wymagają dłuzszego przygotowania niz te kupne w postaci mrozonki.
Składniki na 1 duzą porcję:
1/2 brokuła podzielonego na rózyczki
2 duze marchewki
1 cm kawalek sera typu Rokpol
łyzka płatków migdałowych
1 łyzka masła i 2 łyzki oleju
4 łyzki mleka
gałka muszkatołowa
Pokrojoną w plastry marchewkę i brokuła podsmazyć na sporym ogniu na oleju z dodatkiem masła. Następnie zalać kilkoma łyzkami wody. Dusić pod przykryciem 10 minut. Wyjąć warzywa, do płynu na patelni dodać pokruszony ser pleśniowy i mleko. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewać mieszając az do rozpuszczenia sera. W razie potrzeby zagęścić sos odrobiną mąki. Włozyć warzywa, wymieszać. Przed podaniem posypać uprazonymi płatkami migdałowymi.
przepis pochodzi z dodatku do mies."Kuchnia" - 01/11.
uwielbiam takie pyszności :) cudo!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie!
lubię takie smaki na kolację. a z brokułem w szczególności;)
OdpowiedzUsuńZapowiada się pysznie!
OdpowiedzUsuńto ja się wpraszam na taką ucztę :)
OdpowiedzUsuńnarobilas mi smaku na takie jedzonko:)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się dodatek płatków migdałowych, ja lubię z prażonym słonecznikiem, dynią lub sezamem :)
OdpowiedzUsuń