20 lipca 2010

Polędwiczki - koniki morskie

Szybki, smaczny i efektowny sposób przygotowania polędwiczek wieprzowych.
Składniki:
4 polędwiczki wieprzowe ( po jednej małej lub pół duzej na osobę)
4 ząbki czosnku
4 łyzki sosu sojowego
2 łyzki oliwy
2 łyzeczki majeranku
tłuszcz do smazenia
2 łyzki białego wytrawnego wina
czaber
skórka z cytryny i sok z cytryny
sól, pieprz
Z roztartego czosnku, sosu sojowego, oliwy, majeranku, cząbru, pieprzu i skórki z cytryny przygotować marynatę. Natrzeć nią polędwiczki. Pozostawić na noc w lodówce parę razy przekręcając mięso, zeby się dobrze zamarynowało.
Kazdą porcję ponacinać ostroznie nie dochodząc do końca, smazyć na silnym ogniu. Króko przed końcem smazenia posolić.
Salaterkę, w której marynowało się mięso przepłukać winem, wlać do polędwiczek, chwilę potrzymać na ogniu.
przepis pochodzi stąd.

1 komentarz:

  1. Pięknie wyglądaja Twoja polędwiczka i na pewno świetnie smakuje!
    Muszę wypróbować!
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń