Pyszna i kolorowa tarta na obiad lub kolację.
Składniki:
250 g mąki
3 jajka
3 jajka
pieprz, sól, papryka
125 g masła
4 pomidory
250 g cukinii
oliwa
200 g posiekanej cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyzki natki
100 g tartej goudy
150 g śmietany 30 %
5 łyzek śmietany 18 %
oregano
Z mąki, 1 jajka, szczypty soli, masła i 3 łyzek wody zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię, chłodzić 30 minut. Pomidory spazyć, obrać ze skóry, pokroić, pozbawić pestek. Cukinię oczyścić, pokroić w ukośne plastry, smazyć 4 minuty. Wyjać, na tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek. Natkę wymieszać z serem, 2 jajkami, solą, pieprzem, śmietaną i papryką. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. C
Ciasto rozwałkować, wyłozyć na natłuszcozną lub wyłozoną papierem do pieczenia formę do tart, wykleić 3 cm brzeg, spód nakłuć. Rozłozyć cebulę, cukinię, pomidory, posypać oregano, wyłozyć masę śmietanową. Piec ok. 40 minut. Równie dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno.
przepis pochodzi z miesięcznika "Sól i Pieprz" sierpień 2006 r.
Bardzo lubię takie pomysły na obiad! Za cukinią wprost przepadam!
OdpowiedzUsuńLubię takie obiady. Bardzo lubię...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
bardzo lubie takie jedzonko, a Twoje wyglada bardzo pysznie:)
OdpowiedzUsuń