29 maja 2010

pszenne warkocze z makiem


Po wizycie w Muzeum Chleba Ala (6 l) zaczęła podzielać naszą pasję do pieczenia pieczywa. Na zdjęciu pierwszy samodzielny (pomijając obsługę piekarnika) wyrób Ali. Warkocze skręcone wg instrukcji udzielonej dzieciom w muzeum. Przepisu w muzeum niestety podobno nie podano, więc skorzystałyśmy z przepisu Liski na bułeczki pszenne.
Składniki:
1 jajko
200 ml zimniego mleka
8 g świezych drozdzy
2 łyzeczki cukru
50 g zimniego pokrojonego w kostkę masła
340 g pszennej mąki (my uzyłyśmy typ "00")
7 g soli morskiej
sezam, mak - do posypania.
Mąkę, sól, masło - utrzeć. Drozdże rozkruszyć, dodać cukier, 4 łyzki zimnego mleka. Wymieszać, Dodać do mąki. Powoli wlewać pozostałe mleko, a na końcu rozbełtane jajko.Wyrobić, przykryć ściereczką. Zostawić do podwojenia objętości.
Piekarnik rozgrzać do 230 st. C.
Z ciasta formować warkocze:
Ulepić kulę wielkości duzej mandarynki. Podzielić na 3 cześci. Z kazdej ulepić wałek. Na górze połączyć wałeczki i zawijać: pierwszy na drugi, trzeci na drugi, znósw pierwszy na drugi, itd.
Posmarować masłem, posypać sezamem, makiem. Wstawić do piekarnika, Zmniejszyć od razu temp. do 200 st.C.Piec ok. 10-15 minut.
Jako ze to pieczywo pszenne na drozdzach - zjeść tego samego dnia, ewentualnie zamrozić. Polecam zwłaszcza z mąki "0" lub "00".

3 komentarze: