Bułki z boczkiem i szczypiorkiem:
przepis pochodzi z blogu "Gotuję bo lubię"
Składniki:
3 szklanki maki
1 łyzeczka proszku do pieczenia
1/2 łyzeczki sody
1/2 łyzeczki soli
1/2 łyzeczki cukru
120 g miękkiego masła
niepełna szklanka maślanki
1 jajko
50 g pokrojonego boczku
pęczek dymki
4 łyzki sera zółtego
Składniki sypkie połączyć, mokre tez. Dodać mokre do suchych, chwilę wyrobić. Uformować bułeczki (mnie wyszło 9 ). Piec 15-20 min. w temp. 220 st.
Po przestudzeniu bułeczek przekroiłam je na pół. Szpinak zblanszowałam, dodałam sól i starty ser zółty. Posmarowałam tym połówki bułek i zapiekłam w piekarniku.
Bardzo smaczne danko.
Też piekłam te bułeczki, pyszne są :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wyglądają z tym szpinakiem!
OdpowiedzUsuńCudowne! :-) Żałuję, ze chwilowo nie mam czasu na pieczenie bułeczek i ciastek...:/
OdpowiedzUsuń