Składniki:
pęczek świeżego szczawiu (ok. 30 dag)
4 jajka ugotowane na twardo
spora kość schabowa
1 kostka rosołowa
śmietana 18 %
sól, pieprz
2 łyżki masła
łyżka mąki
Kość schabową zalać 2 litrami wody. Gotować 30 minut. Wyjąć kość, dodać kostkę rosołową.
W rondelku roztopić masło, wrzucić umyty i pokrojony (łodyżki też) szczaw, dodać trochę wody, dusić przez 5 minut. Przestudzić, zmiksować blenderem.
Zmiksowany szczaw wrzucić do wywaru.
W filiżance wymieszać na gładką masę dwa żółtka ugotowane na twardo, 2 łyżki śmietany i mąkę. Rozrobić odrobiną zupy. Gdy nie będzie grudek - wlać do zupy, zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z jajkiem na twardo pokrojonym w plasterki.
Szczawiówkę baaardzo lubię, ale zastanawiam się, po co ta kostka rosołowa...
OdpowiedzUsuńNo wiem..., kostki nie powinno być, ale wolałam bardziej wyrazisty smak. Lepiej mocniejszy wywar:)
OdpowiedzUsuń