Klasyczne ciasto z rabarbarem. Dużo rabarbaru, gruba warstwa kruszonki.
Składniki:
ciasto: 2 szkl. mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru pudru
3/4 kostki masła
3 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 kg rabarbaru
6 łyżek cukru
1/2 szkl. dżemu truskawkowego
kruszonka:
185 g mąki
100 g cukru
1/2 kostki masła
cukier waniliowy
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone na małe kawałki masło, śmietanę i żółtka. Zagnieść ciasto. Wstawić je na co najmniej 30 minut do lodówki.
Formę o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na tarce zetrzeć ciasto i wylepić nim formę. Piec w temp. 180 st. C do lekkiego zrumienienia. Przestudzić. Posmarować dżemem.
Rabarbar pokroić na 1 - centymetrowe kawałki, wrzucić na suchą patelnię, posypać cukrem. Smażyć na sporym ogniu 2 - 3 minuty aż rabarbar puści sok. Odsączyć na sitku.
Rabarbar rozłożyć na cieście.
Przygotować kruszonkę: masło roztopić, gorące wlać do mąki wymieszanej z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać. Kruszonką posypać ciasto. Piec w temp. 180 st. C 30 - 40 minut.
Przepis bajaderki z mniammniam.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz