Sałatka jest lekko słodka i pikantna. Dość wyrazisty sos nadaje charakter szpinakowi a mandarynki go łagodzą. Lubię wątróbkę z owocami. Mandarynki fajnie komponują się w tym daniu.
Składniki:
garść szpinaku baby
1 duża cebula
1 łyżka mąki
olej do smażenia
szczypta majeranku
wątróbka
1 mandarynka
sos:
2 płaskie łyżeczki musztardy
1 łyżeczka octu balsamicznego
szczypta cukru
1 łyżeczka miodu
trochę oliwy z oliwek
Szpinak umyć, pozbawić łodyżek, porwać na mniejsze kawałki. Ułożyć na talerzu.
Przygotować sos: w filiżance wymieszać musztardę z octem, cukrem i miodem. Bardzo wąską strużką wlewać olej cały czas intensywnie mieszając do uzyskania lekko gęstawej konsystencji.
Szpinak polać sosem. Odstawić na chwilę.
Wątróbkę oprószyć mąką, usmażyć na oleju pod kratką - wątróbka "strzela". Pod koniec dodać pokrojoną w grube plastry cebulę posypaną majerankiem. Smażyć na dość intensywnym ogniu, przewrócić na drugą stronę. Chwilę smażyć, aż zmięknie.
Przełożyć na talerz ze szpinakiem, dodać kawałki mandarynki. Posolić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz