17 kwietnia 2015

Ciasteczkowe lizaki



Ciasteczkowe lizaki - sporo z nimi pracy - pieką się szybko, ale ozdabianie zajmuje dużo czasu. 
Składniki:
12 dag miękkiego masła
12 dag cukru pudru
2 średnie jajka
12 dag mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat cytrynowy lub pomaranczowy

Do dekoracji:
patyczki
10 dag białej czekolady
10 dag czekolady deserowej
kolorowe posypki
Do wykonania ciasteczek potrzebne są foremki, na przykład takie:
Ach pychota! Foremki były dodatkiem do 3 numeru gazetki, przepis również pochodzi stamtąd.
Foremki posmarować odrobiną masła. Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku i mąkę. Następnie dodać proszek do pieczenia i aromat.
Połowę ciasta wyłożyć do foremek bez dziurki, przykryć drugą połówką. Piec 20 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu każdą kulkę nadziać na patyczek, zamoczyć w roztopionej w kuchence mikrofalowej czekoladzie i ozdobić posypkę.
Z podanych składników wychodzi 24 lizaków.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz