1 op. dużych muszli do nadziewania (niedawno kupiłam w Biedronce po ok. 4 zł za op.)
1 kostka sera białego półtłustego
20 dag szynki konserwowej
1 spory por (tylko biała część)
garść startego sera żółtego
trochę masła (do podduszenia pora)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
sos:
1/2 cebuli
1 puszka pomidorów krojonych w puszce
szczypta cukru
szczypta soli
1 łyżeczka oregano
Makaron ugotować w dużym garnku w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić, ułożyć na tacy, wystudzić.
Ser biały rozdrobnić widelcem, dodać pokrojonego w cienkie półplasterki i uduszonego na maśle pora (tylko biała część) i podsmażoną, pokrojoną w drobną kostkę szynkę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. dodać ser żółty. Wymieszać.
Muszle nadziewać farszem serowym.
W rondelku na niewielkiej ilości tłuszczu zeszklić cebulę, dodać pomidory w puszce i przyprawy. Dusić kilka minut. Zmiksować blenderem.
W naczyniu do zapiekania rozprowadzić na dnie sos pomidorowy, ciasno ułożyć nadziane muszle. Posypać po wierzchu serem żółtym. Zapiekać w temp. 180 st. C przez połowę czasu pod przykryciem (np. folią aluminiową), a przez drugą połowę czasu odkryte przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz